A vállalkozást támogató pályázatok:

 

LEADER 2013

Fejlesztés megnevezése: Őshonos háziállatok bemutatása és hagyományőrző rendezvények technikai eszközeinek biztosítása

HVS cél megjelölése: Helyi turizmus fejlesztése

HVS intézkedés megjelölése: Lovas fogathajtó rendezvényekhez, valamint állatok bemutatásához kapcsolódó fejlesztések

LEADER HACS neve: Felso-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Támogatás összege:  1.694.717.- Ft  (5.797,87 EUR)

Megvalósítás tervezett helyszíne: 6512 Szeremle, Szabadság u. 1.

A projekt célja: 2011. évben sikeresen pályázott LEADER támogatás folytán egyéni vállalkozóvá váltam. A korábban hobbiként űzött őshonos állataimmal való bemutatókat immár magasabb szinten és szélesebb érdeklődési körnek szolgáltathatom. Bár már az első évben pozitív mérleggel zártam vállalkozásom költségvetését, jól körvonalazhatók azok a kiegészítések és fejlesztések, melyek mentén a megkezdett munka tovább javítható, ehhez kívánom a LEADER által nyújtott támogatási segítséget igénybe venni.  

A fejlesztés részletes bemutatása: Több mint 12 éve foglalkozom a magyar őshonos állatfajták tartásával, bemutatásával. Ezen tevékenység a magyar pásztorkultúra ismeretterjesztésével együtt valósul meg, eleinte terelőversenyek és bemutatók formájában. Óvodák és iskolák kihelyezett tanóra keretében keresnek fel illetve falunapok és lovas rendezvények alkalmával is több szereplés van már a hátam mögött. 2011-ben leadott és meg is nyert LEADER pályázat segített az imént felvázolt tevékenység nélkülözhetetlen kellékanyagainak részleges beszerezésében. Vállalkozási tevékenységem fejlesztésével immár kutyákkal, juhokkal és lovakkal is tartok bemutatókat a magyar pásztorkultúra minél szélesebb körű megismertetését célozva.
A környékbeli bemutatók megtartásához sok költséget takarít meg, ha a szállítást üzemanyag felhasználása nélkül tudom megvalósítani (ráadásul 1 fordulóval), ehhez kettő speciális lovaskocsira van szükség. A járművet vontató lovak másodlagos felhasználása csikós bemutatóban ölthet testet, ehhez a hagyományos csikós eszközrendszer beszerzése is elengedhetetlen. A bemutatók végén a kicsi gyermekek örömmel próbálják ki a hátasokat, amihez szintén fontos a biztonságos felszerelés. 
Második csoportja a beszerezni kívánt eszközöknek a kutyák biztonságos szállításához nélkülözhetetlen boxok beszerzése. 
Weboldal szerkesztés, szóróanyagok és névjegykártya készítése. A projekttel kapcsolatos egyéb kiadások támogatása.

A LEADER HACS által előírt kritériumoknak való megfelelés: Korábban is közösen dolgoztam egyesületekkel és más vállalkozásokkal, amit a jövőben is hasonlóan tervezek. A Projekt adatlapomhoz csatoltam két releváns egyesülettel kötött együttműködési megállapodást is. Pályázatom nem szolgál állattenyésztési célokat, melyről a szükséges nyilatkozatot szintén mellékeltem. Pályázatom nem minősül önálló marketing kiadásnak. A pályázat költséghatékonyságára vonatkozólag annyit kívánok megjegyezni, hogy vállalkozásom a múlt évben indult és már az első évben pozitív mérleggel sikerült zárnom. A szolgáltatásként nyújtott bemutatók iránt egyre növekvőbb a kereslet, amit a pályázott eszközökkel még magasabb színvonalon tudok megvalósítani.

 

LEADER 2011

Célterület azonosítója: 1 020 470  

Célterület megnevezése: Lovas- fogathajtó rendezvényeken való részvételhez, őshonos magyar állatfajták bemutatásához kapcsolódó fejlesztések

LEADER HACS neve: Felso-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Támogatás összege:  2.485.899.- Ft  (7.902,28 EUR)

Fejlesztés megnevezése:  Őshonos állatok és tradícionális használatuk bemutatása a kapcsolódó hagyományos eszközrendszerrel együtt. (eszközbeszerzés)

Megvalósítás tervezett helyszíne: Baja külterület 0402/339

Fejlesztés rövid összefoglalása: Több mint 10 éve foglalkozom a magyar őshonos állatfajták tartásával, tenyésztésével és széles rétegeknek való bemutatásával. Ezen tevékenység a magyar pásztorkultúra ismeretterjesztésével együtt valósul meg, ami terelőversenyek és bemutatók formájában zajlik. Óvodák és iskolák kihelyezett tanóra keretében keresnek fel illetve falunapok és lovas rendezvények alkalmával is több szereplés van már a hátam mögött. Szóbeli megegyezés szerint Szeremle, Bátmonostor, Borota, Dávod, Kéleshalom, Gara és Baja településeken már előzetes igény mutatkozik a tevékenységre. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az érdeklődés túlmutat a régió határain is, hiszen Bajától Salföldön át egészen Hotobágyig volt már rendezvény, melynek keretében sikeresen szerepleltünk jószágaimmal. Az idei bemutatókat követően már lekötött helyszínek (Baja, Bátmonostor, Dávod, Szálka, Salföld, Pomáz, Hortobágy) vannak a jövő évre vonatkozóan. Habár az érdeklődés egyre növekvő körben jelentkezik önerőből már nehezen utolérhető, hogy a bemutatók szinvonalát emelő eszközrendszer is rendelkezésre álljon. Így a most lehetőséget adó pályázat keretein belül azon eszközök beszerzéséhez szeretnék támogatási segítséget kapni, melyek ezen tevékenységet segítik. Ezek pedig:
-Elsősorban a magyar pásztorkultúra eszközkészletét jelentik (szűr, suba, lajbi, gatya, kalap, őv, juhász készség, ostor, bicska és tokja, stb.). A pásztoroknak nem túl sok eszköze volt életvitelük során, de azok minőségére és esztétikai kivitelére kifinomult igényesség jellemző. Használható és egyben be is mutatható igényes eszközöket már csak kevesen készítenek, de idős pásztoroktól még felvásárolhatók.
-Második csoportja a beszerezni kívánt eszközöknek a terelési bemutatóknál használható pályaelemeket jelenti. Az őshonos juhok és pásztorkutyák bemutatása ugyanis munka közben történik. Ehhez azonban minden egyes alkalommal egy gyorsan mobilizálható pályát kell készíteni. Ezen tételen a bemutató területének lehatárolásához való eszközt és azon belül az egyes akadályok legyártatását és megvásárlását kell érteni. 
-Harmadszorra pedig az állatok és az eszközök kívánt bemutatóhelyszínre való juttatásához egy megfelelő méretű és kialakítású utánfutó nélkülözhetetlen. 

HVS-hez való illeszkedés indoklása: A Felső-Bácska HACS területén évtizedek óta nagy hagyománya van a juhtartásnak, azonban őshonos juhfajtákat már csak kevesen tartunk. A juhok tereléséhez hagyományosan magyar kutyafajtákat használtak, melyek közül a pumit magam is tenyésztem. Azt a hitet vallom, hogy nem elég egy fajta néhány példányának fenntartása az utókor számára, de az eredeti használati érték megóvása is rendkívül fontos. Így az őshonos állatok  széles rétegeknek való bemutatása mellett arra is különös figyelmet fordítok, hogy munkájukat is élőben szemléltethessem. A terelés mikéntjének megismertetésével, a magyar pásztorkultúra ismeretterjesztésével a hagyományőrzés egy olyan új, innovatív bemutatása valósulhat meg, mely a HACS területén élők érdekeit szolgálja, újszerűsége példaértékű.   
Régi bajai család sarjaként egyetemi tanulmányaim befejeztével feleségemmel mi is itt telepedtünk le. Évek óta rendszeresen tartok bemutatókat és ismeretterjesztő előadásokat a Felső-Bácska HACS területén óvodásoknak, iskolásoknak kihelyezett tanóra keretében, illetve falunapok és lovas rendezvények alkalmával. A pályázat keretében megvásárolni kívánt eszközök segítségével még szinvonalasabb bemutatók tartását tudom megvalósítani. 
Jelenleg is jó kapcsolatot ápolok a térségi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, hagyományőrző csoportokkal, hiszen azok rendszeresen kérnek fel bemutatók tartására. 10 éve vagyok tagja a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesületnek (http://www.magyarpasztorkutya.hu/). Projektemet több szervezettel és térségi vállalkozóval közös együttműködés keretében kívánom megvalósítani. 
A pályázatban szereplő eszközök segítségével még jobb és látványosabb bemutatókat tudok tartani, mely hozzájárul a hagyományőrzéshez, ami egyre fokozódóbb társadalmi igény. A fiatalabb korosztály oly módon ismerheti meg a magyar őshonos állatfajtákat, ami bizonyítottan maradandó élményt ad további életük során.